Työnohjaus ja Konsultointi
Työhyvinvointia Kohti
Tuntuuko sinusta, että työn ja työelämän tulisi olla innostavaa, mukaansatempaavaa ja tätä kautta myös täydentää voimavaroja ja säteillä iloa yksityiselämään? Tartu siinä tapauksessa tilaisuuteen ja tilaa työnohjaus! Tavoitteeksi voit ottaa työntekijän tai työryhmän ammatillisen kasvun, itsetuntemuksen, työtyytyväisyyden, työhyvinvoinnin tai vaikkapa työstä esiin tulleiden vaikeiden tunteiden purkamisen.
Työnohjaus Kokonaisuutena
Työnohjauksen avulla pääset reflektoimaan omaa työkokemustasi ja siirtämään omasta työstäsi opittua työelämään. Työnohjaaja toimii vahvana tukena yksilön, organisaatioiden ja työyhteisöjen kehittämis- ja muutosprosesseissa ja yksinkertaisimmillaan kuvaisinkin työnohjausta oppimisprosessiksi, jonka keskiössä on uuden oppiminen ja oivaltaminen omaa työtä ja omia työtapoja tutkimalla. Ratkaisukeskeisessä työnohjauksessa nojataan erityisesti saatuun kokemukseen, olemassa oleviin voimavaroihin, vahvistetaan luottamusta itseen ja omaan osaamiseen ja etsitään uusia tapoja haasteiden ratkaisemiseen.
Tuleeko Kalliiksi?
Kyllä, jos olemme ajattelematta työhyvinvointiamme ja kehitystä! Työnohjaus on järkevä investointi, jonka avulla löytyy keinoja eheyttää pirstaloituneita kokemuksia ja lisätä kestävyyttä, joustavuutta ja resilienssiä. Työhyvinvointiin panostaminen kannattaa: työssään viihtyvät, hyvinvoivat työntekijät ovat sitoutuneempia ja tehokkaampia työssään, mikä näkyy väistämättä myös työn tuloksissa.
Hintaa voi vertailla siihen, että jos työntekijä jää uupumuksen vuoksi kahden viikon sairaslomalle, niin se maksaa työnantajalle saman verran kuin vuoden yksilötyönohjaus. Mutta riittääkö aina kahden viikon lepo motivaation ja työssäjaksamisen kohentamiseen? Työnohjauksen keinoin voidaan merkittävällä tavalla parantaa työyhteisöjen työhyvinvointia, tehostaa organisaatioiden tuottavuutta ja jopa vähentää sairaspoissaoloja!
Työyhteisö on Kansainvälinen
Nykypäivänä monikulttuurisuus ja kansainvälinen työyhteisö ovat arkipäivää ja työnantajan kuuluu osata yhdistää eri maista ja kulttuureista tulevien työntekijöiden taitoja sekä tukea heidän yhteistyötä. Työnohjauksen avulla voi löytyä yhteisymmärrys maahanmuuttajien mukanaan tuomien käsitysten ja suomalaisilla työpaikoilla olemassa olevien tapojen ja käytäntöjen välillä.